вівторок, серпня 30

Експерти прогнозують, що буде з гривнею восени

Коливання на валютному ринку України восени посиляться, але в межах 10%, і курс гривні до долара перебуватиме в діапазоні 25-27 гривень за долар.
Таку думку висловили експерти в ході круглого столу в Києві, повідомляє http://zvamynews.blogspot.com. Повідомляє http://perelaznews.blogspot.com/





Як пояснив головний аналітик "Альфа-банку" (Україна) Олексій Блінов, після зміцнення два місяці тому гривня знову почала втрачати в ціні у зв'язку з активізацією закупівель газу, на які потрібно близько 300 млн доларів щомісяця, зростанням ділової активності та виплатами за валютними боргами. "Післязавтра у нас буде погашення відсотків за єврооблігаціями 500 млн доларів

 Я думаю, уряд без проблем це зробить, і валютний ринок цього не побачить. Там гроші вже заготовлені. Коливання напевно будуть восени, це лише початок. Але не думаю, що ці коливання вийдуть за межі 10%. Консенсус-прогнози по Україні в діапазоні 26-27 гривень за долар", - сказав банкір. Водночас він зазначив, що при подальшому відтермінуванні перерахування 38 млрд гривень прибутку Національного банку до держбюджету наростає ризик повторення минулорічного сценарію, коли багатомільярдні виплати уряду наприкінці року розхитали валютний ринок. Голова правління "Вектор банку" Вадим Березовик вважає, що на зміну курсу впливає відновлення ділової активності наприкінці серпня, за яким послідувало зростання попиту на валюту, однак до кінця року, за прогнозами банкіра, ситуація зміниться у зв'язку зі сплатою податків бізнесом і підготовкою громадян до новорічних свят. "Ми оцінюємо, що до кінця року ситуація має вирівнятися.

 Загалом, якихось серйозних коливань ми зараз не бачимо, і очікуємо, що цих коливань не буде й надалі", - сказав він. При цьому банкір зазначив, що важливим чинником для стабільності валютного ринку є своєчасне ухвалення збалансованого бюджету на наступний рік, що буде позитивним сигналом для інвесторів та учасників ринку. Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко оцінив мінімальну потребу України у валюті на осінь, із урахуванням коштів на закупівлю природного газу та виплати за боргами, в 3 млрд доларів. За його прогнозами, при негативному сценарії - без відновлення фінансування з боку Міжнародного валютного фонду та інших офіційних донорів - девальвація гривні може перевищити 20%.

 "За поганого розкладу ми запросто вийдемо за межі 30 гривень за один долар. 20% девальвація дасть мінімальний інфляційний стрибок плюс 5%. Тобто, за нашими прогнозами, ми закінчуємо цей рік з інфляцією 15%. Додайте туди ще 5% - 20% інфляції", - сказав він. При цьому експерт підкреслив, що українська влада напевно розуміє наслідки реалізації такого сценарію у вигляді зростання соціальної напруженості, тому ймовірність реалізації такого песимістичного сценарію невелика й становить лише 10%. Що стосується базового сценарію з імовірністю реалізації 85%, то, за словами Устенка, при його реалізації співпрацю з МВФ та іншими офіційними кредиторами буде відновлено, й національна валюта перебуватиме в коридорі 25-27 гривень за долар.